9   137
9   97
7   48
14   132
2   113
23   92
12   103
11   98
42   172
3   157

Julevin// Hvilken vin skal du vælge til julemaden?

Champagne til jul – ja tak!

Jeg har altid selv prøvet at slippe afsted med at drikke Champagne juleaften. Jeg opfandt for nogle år tilbage at vi skulle spise forret juleaften, men mere som sådan nogle hapsede vi går og hygger med mens vi laver tilbehøret til and og flæskesteg. Der skulle naturligvis være bobler til velkomst og ingen lagde mærke til at jeg fortsatte med boblerne til hovedretten. De andre drak rødvin. I flere år var det oversøisk Zinfandel der var favorit. De senere år har det været amerikanske Pinot Noir vi har drukket. Jeg gik lidt og troede at vi var sære fordi vi godt kunne lide lette vine til fed fad som måske egentligt beder om lidt mere syre. Jeg har den sidste måneds tid fundet ud af at jeg slet ikke var så tosset endda.

4 vinforslag til julebordet

 

Châteuneuf-du-Pape

En fremragende Châteauneuf-du-Pape der laves på næsten ren Grenache. Klingende ren karakter med sorte hindbær, brombær og et krydret element. Smagen er blød med stor smagsintensitet. Igen noter af sorte bær og en fin intensitet.

Starmont – Pinot Noir

Frisk og levende duft med noter af jordbær, rosenblade og herlige røde kirsebær. Hertil et let krydret element med rabarber og lidt sødme fra fadet. Smagen er medium fyldig med frisk saftig frugt som domineres af friske røde jordbær og igen et krydret velintegreret element fra fadlagringen. En rigtig flot ledsager til fuglevildt, lyst kød eller til et glas i godt selskab.

De Saint Gall Champagne

Knivskarp og yderst præcis Champagne fra de bedste marker i området. Vinen står flot gylden i glasset med små fine bobler. Duften byder på citrus og grønne æbler, som understøttes af gær og briocheboller. Smagen er intens og super flot fokuseret med en intens frugt, hvor citrusfrugter og hvide blomster følges godt ad.

Wehlener Sonnenuhr 
( Det er ikke den du ser på billedet med de 4 flasker men den jeg synes passer bedst til en julemiddag i Suensons sortiment )

En utrolig velbalanceret vin. Med mere end 10 år på bagen, viser denne vin stor åben duft med noter af abrikos, gule blomster og en knivskarp, præcis mineralitet. Smagen har den lækre balance mellem sødme og syre, som gør denne vintype unik. Masser af frugt, sødme og friskhed i en flaske. Nyd denne til spicy retter fra det asiasiske køkken, eller til en klassisk julemiddag.

Et par tips:

  • Der opnåes næsten altid rabat når du køber 6 flasker.
  • Har du set dig lun på en af ovenstående flasker men synes det bliver for dyrt så spørg din vinhandler efter noget tilsvarende til lidt billigere penge.

Til sidst en lille note:

Jeg kommer fra et hjem hvor mine forældre af uvis årsag åbnede vinen flere timer før den skulle drikkes, så den kunne stå og ilte. De stillede den herefter på komfuret for at den skulle få den rette temperatur!! Jeg troede i mange år at rødvin skulle serveres halvvarm og kunne af selvsamme grund ikke lide det. Den rette temperatur kan redde meget når det kommer til vin. Så her kommer lige en overskuelig oversigt, så du er sikker på at den vin du serverer juleaften har den rette temperatur.

Vær ikke bange for at starte med en lav serveringstemperatur – glas og omgivelserne varmer tit en vin hurtigt op til den ønskede temperatur

Skænk lidt ad gangen af vine, der serveres kolde. De holder sig ofte længere kølige i flasken end i glasset.

Hvidvin

6–8° : Lette, enkle, friske og ukomplicerede og ikke fadlagrede hvidvine.

10–12° : Medium kraftige og noget komplekse hvidvin, med noget kraftig fylde og evt. lidt fadlagring.

12–14° : Kraftige og komplekse hvidvine, men meget fadlagring og stor kompleksitet i smagen.

Jeg går personligt aldrig over 10° heller ikke på de kraftige og det skyldes at jeg drikker dem langsommere end de helt lette og de bliver lidt varmere i glasset.

Rødvin

14–16° : De lette, ukomplicerede og oftest unge rødvine uden fadlagring ( Fx Beaujolais og alm. Pinot Noir).

16–17° : Mellem kraftige rødvin, der er lavet på fyldige druetyper eller har fået noget fadlagring.

17–18° : Kraftige, tung og ofte modne vine, der har fået en del fadlagring eller er lavet på fyldige druetyper (Barolo, Brunello osv).

Mousserende vine

7 –9°     : Lette mousserende vine som Cremant og Prosecco.
10 –12°: Intense og fyldige vine mousserende som Champagne.


 

Igen går jeg sjældent over de 16°- De tungere vine tager længere tid at drikke og derfor får de en højere temperatur.Læg venligst mærke til at INGEN af ovennævnte typer af vin er serveret over stuetemperatur – hold onkel Jørgen væk fra komfuret hvis han insisterer på at åbne vinen!

God fornøjelse.

 

Hvis du mangler et tip til en vin kan du spørge i kommentarfeltet.

 

 

 

 

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *