Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/cphstories.dk/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 706

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/cphstories.dk/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 706

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/cphstories.dk/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 707

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/cphstories.dk/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 707

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/cphstories.dk/public_html/wp-content/plugins/loco-translate/loco.php on line 150

Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /var/www/cphstories.dk/public_html/wp-content/plugins/mainwp-child/mainwp-child.php on line 39
3 byer – 3 julemarkeder i Tyskland - Cph Stories

3 byer – 3 julemarkeder i Tyskland

Jeg var første weekend  i december på “julemarkeds turne”  i Tyskland. For mig var det et gensyn med Tyskland efter mange års pause. Jeg må sige, at jeg er glædeligt overrasket, og synes at alle de steder ( Hannover, Celle og Braunsweig) jeg besøgte havde en hel masse at byde på hver deres måde, og der kommer helt sikkert ikke til at gå så lang tid før jeg tager til Tyskland igen.
Læs meget mere om de 3 byer og anden god info om det område jeg besøgte her
Fællesnævneren for denne tur og de julemarkeder jeg besøgte er helt sikkert mad og drikke af al mulig slags, og det er måske her jeg ikke altid plejer at få et optimalt udbytte. Jeg kan faktisk ikke lide at stå op og spise, og selvom der skulle være mulighed for at sidde ned er det alt for koldt. Derfor har jeg ved tidligere besøg på den slags markeder ikke smagt på en masse specialiteter. Det blev der lavet om på denne gang.

Hannover:
Allerede da jeg stod af toget startede julen. For lige udenfor hovedbanegården var der et lille julemarked. Masser af folk og duften af julebag og Glûhwein kom med det samme – allerede der startede lækkersulten.

Det ”rigtige” julemarked – altså det store af dem er placeret i centrum og er kæmpestort.
Udover det traditionelle julemarked er der også et finsk julemarked og et middelalderligt julemarked. De ligger sammen men er ligesom forskellige afdelinger hvis man kan sige det sådan.

Det er helt sikkert et af de julemarkeder i Tyskland der er værd at besøge og køre efter. Da det er ekstra ordinært med de to andre kulturer blandet sammen med det traditionelle tyske. Selvom fællesnævneren er jul, er de forskellige både i smag og udtryk. Jeg smagte både den tyske Glühwein og den finske hvide gløgg som jeg egentligt bedre kan lide. De tyske Schmalzkuchen, som jeg er blevet meget afhængig af. Godt man ikke kan få dem i Danmark, og endnu bedre at de skal spises varme så man ikke på den måde kan transportere dem. Jeg fik også den finske laks og selvfølgelig forlod jeg ikke julemarkedet uden at have smagt et par traditionelle tyske pølser. Det skal lige siges til mit forsvar at jeg besøgte dette julemarked to gang By night and by day.
Jeg var inde og dreje på  ønskeringen ved Oskar-Winter-Brunnen, midt i juletræsskoven ( ja sådan en er der nemlig også midt i det hele)på Holzmarkt. Jeg kan desværre ikke sige højt hvad jeg ønskede … så er det noget med at det ikke går i  opfyldelse.
Du kan læse meget mere om Hannover og julemarkedet her.

Granskoven

Schmalzkuchen

Braunsweig:
Eller the Lion City som den også er kaldt, overraskede positivt. Forstået på den måde at den var en del større end forventet og med masser af cafeer og butikker. Det var selvfølgelig fordi jeg ikke havde læst på lektien, at jeg ikke vidste bedre for Braunsweig er åbenbart lidt af et tilløbsstykke især her i juletiden.
Man skal ikke lade sig narre af den underspillede historiske elegance og tro at byen er gammeldags. Faktisk ligger der op til flere ( hvad jeg vil kalde ) funky steder. Bl. A Monkey Rosé hvor jeg spiste middag.
De har et også et kæmpe shoppingcenter Schloss-Arkaden, som er helt i topklasse med en masse gode high-street butikker.
Også julemarkedet i Braunsweig er Weltklasse. Min guide fortalte at byen har en jury der bestemmer hvem der har lavet den bedste bod ( top 3), og så bestemmer de også hvem der har klaret sig dårligst. Nr. 1 er ….. som laver alle mulige figurer ud af chokolade. Lige fra små dyr til værktøj hvis man skulle føle for at sætte tænderne i den slags. Nr. 2 var en fin fin børnekarrusel. Jeg synes også det kunne have været interessant at se de dårligst, som for øvrigt får forbud mod at komme tilbage, hvis de er på listen 2 år i træk, men min guide have på høfligste vis glemt hvem det var 😉
Den længste kø på dette julemarked var i en bod med brændte mandler. Jeg mener, der var skam masser af mennesker ved alle boderne men lige her var køen længere end jeg kunne overskue. Så desværre fik jeg ikke smagt dem. Og de var endda lavet med kærlighed 😉
Læs mere om julemarkedet og Braunsweig her.

Celle:
Det eneste jeg kendte til denne by før jeg ankom var, at her ligger slottet hvor danske Caroline Mathilde boede de sidste år af hendes dage. Nogle mener at det var under noget kummerlige forhold, men efter at have været “on location”, kan jeg rapportere, at hun nok har haft det meget godt. Så godt man nu kan have det efter at have mistet sine børn.
Det viste sig at Celle havde en del mere at byde på end forventet. Faktisk hele 2 julemarkeder. Normalt er der kun et, men den første weekend i december er der hvert år julemarked på Stutteriet. Det er lokalt på den måde at det der sælges skal være hjemmelavet, altså man skal selv have produceret det.
Der var propfuldt af mennesker og egentligt var det mere hestene der tiltrak mig her. Hold nu op hvor var der mange flotte hingste og staldene trak mindst lige så mange folk som selve hallerne med julemarkedet.
Nede i centrum gik jeg dog all in på julen. Der ligger det hyggeligste julemarked med alle de specialiteter man kan drømme om.

Hjemmelavede “sutter” på det lille julemarked.

Hygge i staldene

Der er de kager igen…

Læs meget mere om Celle her.
Jeg er vild med Celle. Selvom det var den mindste af byerne, var det den største overraskelse. Jeg er så begejsteret at jeg har sendt ( læs tvunget) en ven derned næste weekend for at opleve det skønneste hotel og den bedste service jeg længe har fået.

En ting der gik igen på alle julemarkeder var en stor julepyramide og jeg spurgte alle stederne ind til hvad den symboliserede og hvorfor de har den. På trods af mange lange forklaringer på diverse websites vil jeg driste mig til at sige at det mest er til pynt, men at alle julemarkeder med respekt for sig selv har sådan en stående og de er virkeligt også flotte.

Julepyramiden i Hannover

 

Julepyramiden i Braunschweig

Julepyramiden i Celle

Indlægget er lavet i samarbejde med Tysk Turist Information. Få masser af god info om Tyskland på deres  website.

 

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *