9   135
9   97
7   48
14   132
2   113
23   92
12   103
11   98
42   172
3   157

Michelin Guide lancering // Epilog

Så er det overstået. Spændingen er forløst og nogle er skuffede andre mægtigt glade. Jeg selv er tilbage på hotelværelset og summer lidt over aftenens begivenheder.

 

Lad os starte med stjernebilledet

Danske restauranter med tre stjerner:

Geranium, København.

 

Danske restauranter med to stjerner:

Alchemist   NY – Fra 0-2 stjerne – ikke set i dk før.

Jordnær NY – fra 1-2 velfortjente stjerner. Jordnær vandt også Best Service Award

AOC, København.

Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby.

Noma, København.

Koks, Færøerne.

Kadeau København, København.

 

Danske restauranter med en stjerne:

Alouette, København.

Clou, København.

Formel B, København.

Kiin Kiin, København.

Kokkeriet, København.

Kong Hans Kælder, København.

Marchal, København.

108, København.

Relæ, København.

Søllerød Kro, Holte.

Domestic, Aarhus.

Frederikshøj, Aarhus.

Gastromé, Aarhus.

Substans, Aarhus.

Kadeau Bornholm, Bornholm.

Ti Trin Ned, Fredericia.

MeMu, Vejle.

Slotskøkkenet (Dragsholm Slot), Hørve.

Frederiksminde, Præstø.

 

Mistede stjerner
Era Ora, København.

Studio at the Standard, København.

 

Mine personlige observationer:

Selve eventet var meget gennemført. Jeg synes ikke der var nogen steder det haltede. Jo altså det regnede, da jeg skulle spadsere 800 m fra Olavshallen til Hotel Britannia ( Hotellet er klart et besøg værd hvis man skulle være i byen), hvor resten af aftenen løb af staben. Jeg var ikke kvik nok til at tage en af de paraplyer de udlevede ved udgangen #druknetmus.

Der var bobler, forskellige årgange af Barbera rødvine og forskellige lækkerier – Der var ikke sparet på noget. Selv dem med de meget finere smagsløg så ud til at være veltilpasse og tilfredse. Det kan selvfølgelig også skyldes at spændingen endelig var udløst, eller at alkoholen flød i stride strømme. Det var i hvert fald interessant for mig at observere som outsider.

For jeg ER en outsider i det selskab, både blandt restauratører og de ”rigtige” journalister. Det mærkes tydeligt. Det er en meget svær cirkel at trænge ind i, og det er der egentligt ingen grund til at kæmpe med. Jeg befinder mig rigtig fint i min rolle som observatør, og jeg passede derfor mig selv det meste af aftenen. Heldigvis havde jeg selskab fra en masse på Instagram der spurgte løs og kom med løbende kommentarer. Så jeg følte mig ikke ensom – nærmere som en slags Instagram reporter.

Jeg er kun ekstrovert i meget små doser. Jeg skal lade op inden og lade af efterfølgene. Jeg er derfor ret selektiv med hvad jeg vælger at deltage i, men da selveste Michelin inviterede svarede jeg pænt ja tak. Set i bakspejlet var et en fin beslutning, og god oplevelse og vigtigt af alt jeg lærte noget. Om hele Michelin konceptet, og jeg har nu en lidt bedre forståelse for uddelingen af stjernerne og kvalificeringerne i det hele taget.

 

Der burde findes en ekstra stjerne for at være Jordnær og sympatisk.

Det gør gør der på en måde også for Restaurant Jordnær i Gentofte fik en pris Welcome & Service Award 2020

Det giver ( uden at jeg har spist der ) enormt meget mening. Da ægteparret Eric og  Tina der driver Jordnær  ( og i øvrigt tilsammen har 6 børn) virker enormt imødekommende. De fortæller med glæde og en klædelig ydmyghed omkring det de har gang i.

Jeg synes også det er ligger bagom restauranterne er vigtigt.  Lad os sige at os der er mad interesserede i gennemsnit besøger en Michelinrestaurant 1-2 gange om året. Det er noget vi sparer sammen til eller i hvert fald træffer et bevidst valg om at bruge penge på. Jeg forventer ud over god mad også en særlig oplevelse – IKKE kun for smagsløgene. Helheden af at være blevet taget god imod, imødekommet på ønsker og pænt behandlet følger med. Men det er min mening. Ikke alle er enige, mange mener at fordi at restauranter i den kaliber er så tro mod deres koncepter. Kan det være svært at imødekomme folks ønsker og krav. Og det kan være svært at yde god og kvalificeret service fordi der altid er lige dén der person der faktisk ved bedre end både kok, tjener og sommelier. Jeg kender typen! Når det er sagt så er der også bare mange historier om virkelig ubehøvlede arrogante kokke. Det er måske noget med at forventningsafstemme og vide hvilket koncept man køber ind på som kunde og at “on the side” og uden ikke hører hjemme på den slags restauranter. At man må stole på at kokken har et budskab han kommunikerer på sin egen måde. Så mit bedste råd til det spisende folk er : Lad være med at glide med på et hype af noget fordi I har hørt det er hot at spise der lige nu. Undersøg om ideen ( der er nemlig altid en ide ) bag menuen er noget der tiltaler jer – brug Instagram eller andet til at få visualiseret maden. Måske er den slags mad bare ikke for dig?

I Michelin guiden kan du foruden de 1-3 stjernede restauranter finde 11 BiB Gourmand restauranterne samt 56 restauranter i The plate  kategorien i Danmark. Der er altså også masser af kvalitet at hente her til mere overkommelige priser samt lit kortere tidshorisont når det kommer til booking.

Det er ikke nogen hemmelighed at mange af “stjernekokkene” går for at være en lille smule arrogante og det virker som om at branchen finder det charmerende og acceptabelt. Det bliver trods finere madkunst og kreativitet stadig et nej tak herfra til den slags. Jeg mener ikke, at du fordi du er kreativ eller et geni i et køkken, kan tillade dig at være et røvhul 365 dage om året ( du må nøjes med de obligatoriske 20 som alle os andre) .

Jeg forstår godt at nogle kokke er introverte og ekstremt kreative. De lever meget af deres liv i et køkken under specielle forhold og en hård jargon – BUT WHAT’S WITH THE ATTITUDE ?? Der må findes en mellemvej og for at komme tilbage til prisen for Welcome and Service, så virker det til at i hvert fald  Jordnær har fundet den.

Der blev også uddelt sustainability award – hvilket jeg har kæmpe optur over. Så meget optur at det er blevet til en historie for sig.

Udover de 1-3 stjernede restauranter omtaler Michelinguiden også 11 BiB Gourmand restauranterne samt 56 The plate  kategorien i Danmark 

 

Jeg har tidligere skrevet om nogle af de restauranter der er nævnt i guiden under “The Plate” i 2020 guiden.

Aamanns Etablisement 
Aamanns 1921
No. 2, 
Trio
Roxie
Lumskebugten
Väkst
Gemyse

 

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *