13   121
9   60
4   60
15   109
2   78
10   121
10   87
2   66
9   72
5   76

Nordisk Michelin Guide lancering 2020 Prolog

I morgen afholdes lanceringen for den Nordiske Michelin Guide og det foregår i Trondheim. 

Jeg sidder lige nu på en SAS flyver på vej til Norge. Flyveren er stuvende fuld, og et godt gæt vil være at 80% af passagerene er på vej til førnævnte event. Jeg ved ikke præcis hvor mange Michelinstjerner jeg kan tælle,  men én ting er sikkert – Jeg er i godt selskab her. Jeg ved hvem de fleste er – Ingen ved hvem jeg er.

De fleste ved efterhånden hvad en Michelin-stjerne er. I hvert fald at det betyder at noget er ekstra godt. Men hvad betyder ekstra godt?

Hvad har dæk og mad med hinanden at gøre?

Jeg måtte selv  lige læse op på historien bag stjernerne, da Michelin jo er en verdenskendt dækproducent. Så hvordan er det lige at det hænger sammen?

Historien er, at guiden blev startet i Frankrig af dækfabrikanten André Michelin i 1900. Den blev trykt i 35000 eksemplarer og uddelt gratis. Der var ca. 30000 biler på vejene i Frankrig det tidspunkt.
Den første guider var spækket med nyttige oplysninger om hvor man kunne få benzin på bilen, skifte dæk og den slags. Udover det fik de rejsende tips til gode restauranter og overnatningsmuligheder. Meningen med dette tiltag var at få bilerne ud på vejene og slide deres dæk, så dækfabrikanter Michelin kunne få gang i forretningen. Først senere omkring 1930 kom stjernerne til.

Hvad betyder stjernerne?

1 stjerne: En god restaurant i sin kategori

2 stjerner: Rigtig godt køkken, værd at køre en omvej efter

3 stjerner: Ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter

 

Der bedømmes på:

Kvaliteten af råvarerne

Håndværk – smag og tilberedning

Personligheden. hvor godt lykkedes det for kokkene at finde deres egne udtryk.

Kvaliteten for pengene

Kvaliteten uanset tidspunkt – samme oplevelse uanset tidspunkt

Foruden maden bedømmer Michelin også servicen og atmosfæren på stedet med et symbol der forestiller korslagt bestik.

Jeg læste den anden dag i Børsen at Michelinrestauranterne var blevet bedre til at lave penge! Der blev gættet lidt på hvorfor, og der var et par kommentarer fra et par af restauranterne. Som sædvanligt manglende der lidt indsigt fra det jævne folk ( eks. undertegnede). Så den kommer da her istedet. Min uforbeholdne mening er, at det er fordi det er blevet mere almindeligt at bruge penge på gastronomi – OGSÅ for dig og mig ( folk med almindelige indkomster). Vi har efterhånden forstået at det ikke KUN er maden man betaler for, men hele oplevelsen. Altså for 10 år siden ville f.eks. min egen far have sammenholdt mængden med prisen, og ord som tyveri ville være blevet udtalt i mere end almindeligt hævet toneleje. Vi er ligeså stille ved at lære hvilket arbejde der ligger bag oplevelserne. Det skyldes nok restauranterne er blevet gode til at invitere os med ind i køkkenet og mange af dem også i deres hårde arbejde. Vi føler vi kender dem lidt, og ved at spise der bliver vi en del af den gode historie. Denne udvikling gør at restauranterne kan tage mere for det.
Nogle steder er de begyndt at køre med 2 seatings, og det er klart at det giver flere penge i kassen. Personligt synes jeg det kan være lidt problematisk især for 1 seating, da de i gennemsnit har 2,5 time til at spise. Jeg jeg har mere end en gang hørt historier om folk har måtte skynde sig.  Så et godt råd til det spisende folk herfra må være at tjekke om Michelin-restauranten har 2 seatings og i så fald booke den sene.

Mine personlige bud:

Jeg er ikke kvalificeret til at gætte på hvem der får hvad, men jeg håber at Alchemist får en stjerne eller måske endda to. Jeg har lyttet lidt ved dørerne og der bliver faktisk gættet på 0 eller 2. . Det de laver på Alchemist ser man ikke andre steder og om det så er for vildt for Michelin vil tiden vise.

Noma kunne gå hen og få den 3 stjerne, men har efter min mening problematikken med 2 seatings samt Redzepi orlov imod sig. Igen kun min ydmyge mening og jeg synes trods alt de har fortjent det. De har virkelig fået sat Danmark på verdenskortet ift. gastronomi og har hævet niveauet i det hele taget.
I lufthavnen mødte jeg en gammel bekendt Silje som har Frederiksminde på Præstø. De har en stjerne. Hun har haft stedet i 15 år, og jeg har ikke været der en eneste gang. Det bliver der lavet om på i 2020 ligemeget hvor mange stjerner de har.

 

Stjernebilledet lige nu

Her kan du se hvordan det ser ud lige nu.

Jeg opdaterer efter lanceringsfesten.

 

Danske restauranter med tre stjerner:

Geranium, København.

 

Danske restauranter med to stjerner:

AOC, København.

Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby.

Noma, København.

Koks, Færøerne.

Kadeau København, København.

Danske restauranter med en stjerne:

Alouette, København.

Clou, København.

Era Ora, København.

Formel B, København.

Jordnær, Gentofte.

Kiin Kiin, København.

Kokkeriet, København.

Kong Hans Kælder, København.

Marchal, København.

108, København.

Relæ, København.

Søllerød Kro, Holte.

Studio at the Standard, København.

Domestic, Aarhus.

Frederikshøj, Aarhus.

Gastromé, Aarhus.

Substans, Aarhus.

Kadeau Bornholm, Bornholm.

Ti Trin Ned, Fredericia.

MeMu, Vejle.

Slotskøkkenet (Dragsholm Slot), Hørve.

Frederiksminde, Præstø.

———————————————–

TO BE CONTINUED

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *