Jeg har skrevet mit testamente – Har du?

Ubehageligt men vigtig beslutning

Lidt af en udmelding at komme med i dag på min fødselsdag, men i min verden passende da jeg jo fejrer livet sådan en dag som i dag. Lige netop derfor vil jeg slå et slag for, at man skal få styr på sit shit mens man er ”ung” og rask. Det bliver kun endnu mere indviklet med tiden.

Det er aldrig en sjov ting at gøre, men lige her må man se ud over sin egen næsetip. Jeg ved godt der er mange ( især mænd ) der nærmest ser det som om de underskriver deres egen dødsdom hvis de skal lave et testamente. Men helt ærligt – get over it! Hvis du elsker dine nærmeste, så ønsker du ikke at sætte dem i en situation, hvor de skal være usikre på hvad de skal gøre hvis du ikke er her mere. Det handler både om praktik, eftermæle og økonomi.


Du skal tage stilling til 

Vil du brændes eller begraves?
Vil du have en kirkelig eller folkelig begravelse?
Vil du høre Queen, Madonna eller de gængse salmer.
Vil du have folk skal holde en fest eller begræde dit minde. 

Når man mister nogen man elsker går man i chok så hvis der ligger en ”ønskeseddel” man kan gå ud fra er det en kæmpe hjælp. Tro mig jeg taler af erfaring! 

Jeg skriver selvfølgelig det her i lyset af, at jeg lige har sagt farvel til min bedste ven og min datters far og har været og er stadig igennem hele møllen. Da Thomas ikke var gift var det Josephine der stod ( står) med de endelige beslutninger. En fuldstændig umulig opgave for en 18-årig pige. 

Uden at det skal blive for privat, kan jeg godt afsløre, at der heldigvis var bred enighed om hvordan det hele skulle foregå, og at vi kom alle fint overens. Vi  fik holdt en smuk ceremoni, MEN jeg tænker der må være familier derude hvor det kan være besværligt med blandede religioner osv.

Arvereglerne er ikke logiske

Og det er ikke kun praktikken men også din formue hvis du har en. De danske arveregler er helt klare og efter min mening ikke helt logiske, så hvis du ønsker noget anderledes så er det meget vigtigt at du skriver det ned. 

I forbindelse med at jeg tidligere rejste meget skulle jeg tage stilling til hvad der skulle ske hvis jeg f.eks. døde i udlandet men det var mere ift. hvordan jeg skulle komme hjem osv. Jeg tænkte ikke videre over det men er glad for at jeg har taget stilling til det nu. Jeg har dog ændret nogen ting her efter Thomas da jeg desværre har oplevet hvor besværligt det hele kan blive hvis man dør i udlandet, ikke er gift og ikke har skrevet testamente.

Detaljerne er private for os, men jeg vil gerne afsløre at det er en langvarig og rigtig træls proces som jeg i kraft af at være Josephines mor er dybt involveret i lige nu. Ingen har stillet os i den situation med vilje, man regner jo ikke sådan lige med at gå hen at dø som ung. Men ting sker. Tag bare vores lille familie som bare på ni år har mistet 3 af vores allernærmeste. Albertes mor. Josephines far og vores søn Max Emil. så jeg gentager TING SKER!!!!

 

Livsforsikring


Personligt er jeg ikke gift. Jeg ejer ikke fast ejendom eller andet af sådan nævneværdig værdi. Jeg har derfor fået tegnet en livsforsikring som går til mine nærmeste i tilfælde af min bortgang. Nu har netop jeg tegnet en mere for en sikkerheds skyld. Jeg ved jo ikke hvad der sker, om jeg stifter gæld eller den slags. Jeg synes det er rart at vide, at når jeg nu ikke på nuværende tidspunkt har noget at give videre, så er der en økonomisk hjælp til Josephine og den familie hun får.
Samtidig med at jeg skriver ordet rart, har jeg det vildt ubehageligt over AT SKRIVE SÅDAN NOGET HER. Men jeg håber virkelig, at hvis du sidder og læser dette og ikke har styr på den slags. At du kan se vigtigheden i at få det – Nu! Helst i dag hvor du forhåbentligt er sund og rask.


Sådan gør du


Der er flere måder hvorpå du kan lave et testamente og hvis du vil være helt sikker på at det er gyldigt, skal du gøre en af følgende ting:

Der findes flere online advokatsider hvor du kan oprette nemt kan oprette et testamente der er fuldt gyldige. Det koster omkring 1000. Dette er en god ide da de stiller nogen af de spørgsmål man ikke lige har tænkt på selv. Har man mere indviklede sager er det en god ide at gøre det ved et personligt møde.

Du kan også gå til en notar og få det lavet. På den måde sikrer du dig også at testamentet altid ser dagens lys. Det koster ca. 300 kr.

Du kan også få en notar hjem til dig!

 

Hvis du ikke har lyst eller har mulighed for at gå til notar, kan du lave det der hedder et vidnetestamente. Det er lidt mere omstændigt men kan gøres på følgende måde:

  • Testator (dig, der laver testamentet) skal være ved sin fornufts fulde brug. (Det gælder naturligvis også ved testamenter oprettet for notaren)
  • Testator skal skrive under eller vedkende sig testamentet, mens begge vidner samtidig er til stede
  • Vidnerne skal herefter straks skrive deres navne på testamentet
  • Vidnerne skal vide, at det er et testamente, de bevidner, og at de skal være til stede som testamentsvidner efter testators ønske
  • De vidner, der skriver under på testamentet, skal være fyldt 18 år og må ikke selv være betænkt i testamentet

Hvis du føler dig stødt eller ubehagelig til mode over dette indlæg, er det blot endnu en grund til at få det gjort asap. Det kan overståes på en eftermiddag, og så skal du ikke tænke mere på det!

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *