13   74
3   77
1   49
8   62
11   91
4   73
4   104
27   128
22   138
8   128

A clutter-free 2020// Det handler OGSÅ om bæredygtighed

Én person kan ikke gøre alt, men alle personer kan gøre én ting

Handler det om bæredygtighed?

I forbindelse med min oprydningsproces, er jeg blevet spurgt om det er min lille personlige indsats i miljødebatten?  Og om jeg går efter at blive mere bæredygtig. Svaret er både ja og nej:  Selvfølgelig vil jeg gerne gøre mere for miljøet og verden. Jeg prøver at tænke over det i det daglige ift. forskellige ting, det kommer jeg lige tilbage til. Men da jeg startede projektet med at rydde op og ud, var klimadebatten endnu ikke på sit højeste. Mine mål var udelukkende egoistiske og årsagerne personlige. At det gavner andre ting er da et mega plus og årsdagen til at jeg nu hjælper andre med at gøre det sammen. Men processen og ideen med alt det her oprydning startede altså et andet og mere egoistisk sted. Målet var i første omgang meget simpelt at skille mig af med de ting der ikke betød noget, for at få plads til det vigtige.

At sådan få overblik over mine ting ( i første omgang tøj) giver klart et overblik over forbruget og allerede der er man godt hjulpet til at købe mindre og lettere se hvad man egentligt har brug for. Jeg kommer aldrig til at have en hel masse ting igen lige meget hvad min økonomi siger. Jeg vil hellere rejse og samle oplevelser med min familie og allerede ryger jeg jo i ”problemer” igen. Da en flyrejse virkelig også tærer på naturen. Der er dog god argumentation for længere ferier på samme sted ;-).

Det er vigtigt for mig at understrege at der ikke er nogen løftede pegefingre og jeg er om nogen træt af folk der går i ekstremerne og dømmer andre for hvad de gør og ikke gør. Mine oprydningsguides og tips er blot for dem der har lyst og kan overskue at gøre en lille smule.

Herunder er nogen ad de steder hvor jeg prøver at bruge lidt kræfter:

Tag cyklen eller offentlig transport

Vi har indtil i går haft 2 biler hvilket slet ikke er nødvendigt. Jan bruger sin hver dag på job men vores lille by-bil står bare og bliver sjældent brugt. Derfor er den nu solgt og jeg skal derfor gå eller tage offentlig transport når jeg skal rundt.

Spis mindre kød

Vi har gennem de sidste år spist meget mindre kød end tidligere. Vi har Meatless Monday op til flere gange om ugen og det er faktisk ikke noget vi på den måde diskutere. Det startede egentligt pga. prisen da vi gerne vil købe økologisk og om muligt lokalt hvilket bare er dyrere. Så vi besluttede at vi ville hellere halvere forbruget og betale dobbelt så meget.

Sig nej tak til reklamer

Jeg har ikke fået papirreklamer i mange år. Jeg får min del gennem sociale medier og nyhedsbreve samt der er reklamer på de fleste af de medier jeg læser online. Være sig blogs og online magasiner. Jeg har dog i forbindelse med min store 2020 oprydning afmeldt mig 95% af de nyhedsmails jeg får da der er meget lidt værdi og utrolig meget salg af produkter jeg ikke har brug for.

 Undgå madspil

Jeg elsker en god ”Brug det du har” challenge og er blevet. Jeg smider sjældent noget ud pga. at det er for gammelt. Jeg er meget specifik omkring hvad jeg vil spise og når det kommer til mad vil jeg gerne give mig selv og familien det bedste.
Jeg går tit ud og spiser med familien og alene i kraft af mit job men jeg går sjældent på steder med buffet. Jeg kan ikke bestemme mig. Jeg får  taget for meget på min tallerken også af noget jeg måske godt ved at jeg ikke er så vild med ( tænk lige over det – man vil jo aldrig bestille er ret på en restaurant man nok ikke kan lide). Derfor holder jeg mig om muligt fra buffet.

Bæredygtige restauranter

Jeg vil kigge meget mere bagom de restauranter jeg besøger. Jeg går meget ud og spiser i kraft af mit job, men jeg vil fremadrettet være meget mere selektiv og sætte mig meget ind i råvarerne om de er lokale. Om restauranten har vegetarmuligheder der er på højde med de obligatoriske. Er økologiske produkter fremhævet i menuen osv. Det skal nok blive interessant.

Forbrug mindre

Jeg har haft fokus på mit personlige forbrug de sidste par år. Jeg bruger stadig de penge jeg har men det er på oplevelser og mennesker fremfor på døde ting. Når jeg endelig køber ting er det velovervejet og jeg køber nok også mere dyrt end tidligere. En af de store poster i mit forbrug var også tøj, accessoires og skønhedsprodukter også her er udgiftsposten faktisk lige så høj som tidligere jeg køber bare bedre ind og nogen gange endda fra bæredygtige mærker.

Én person kan ikke gøre alt, men alle personer kan gøre én ting

Der er mange steder man kan sætte ind, men de ovenstående her er nok der hvor det kommer til at rykke for mig. Jeg ved at en kæmpe ”udgift” på miljøkontoen er flyrejser, som jeg håber at få lidt flere af det næste år. Men jeg har sat lidt ind på kontoen ved at afskaffe bilen. Mit næste køb bliver en Sodastream maskine, så jeg slipper for alle de plastikflasker der kommer af mit forbrug af vand med brus. Jeg er også blevet rigtig god til at tage et stofnet med ned og handle, så jeg ikke skal købe plastikposer.

 

Har du planer om at gøre noget anderledes i 2020?

 

 

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *