27   124
21   130
8   123
5   87
5   92
51   198
14   90
21   92
8   111
7   91

Det er tid til den store 2020 oprydning

Jeg har siden 2018 leget med tanken om et mere enkelt og mindre materialistisk liv –  Ikke at forveksle med minimalisme. Det er meget vigtigt for mig at understrege da jeg stadig køber, bruger og ikke mindst elsker luksuriøse ting.
Jeg er ikke der hvor alt er produceret bæredygtigt , men jeg tænker meget mere over hvad jeg køber. Jeg overvejer om jeg har brug for det og om jeg vil sætte pris på det også når der er gået et stykke tid.

Jeg lever efter princippet kvalitet over kvantitet. Jeg vil heller fylde mit liv med oplevelser, kærlighed og venskaber end med en masse materialle ting.  Det lyder lidt frelst ikke og måske endda lidt mærkeligt fra en der lige har fået en længe ønsket Chanel taske? men ikke desto mindre er det sandt. Tabet af folk meget tæt på mig har gjort mig endnu mere fokuseret på lige netop det, og jeg tænker tit over ordsproget ” I wan’t my legacy to be more than just things”.

Vil du bare i gang og er ligeglad med mine grunde så gå direkte til oprydningsguiden her  

I efteråret 2018 og hele 2019 har jeg prøvet at skære ned på alt det unødvendige Det er en længere proces, men en meget naturlig proces, især da vi sidste år flyttede fra 300 til 150 m2 kom der fart på. Med to teenagere  der er flyttet ud ( de har dog stadig værelset ) er det blevet endnu nemmere. Jeg er dog slet ikke færdig. Dén måde at leve på tager tid og jeg har jo også en kæreste der ikke nødvendigvis deler min opfattelse af et lettere liv. Det er virkelig babyskridt i den henseende kan jeg afsløre.

Men nu skal det være og jeg håber I vil være med

Jeg har dedikeret 2020 til at stille og roligt få styr på rodet og deler det med jer. Jeg håber nogen af jer har lyst til at være med. Måske ikke på alle 12 punkter, men bare der hvor I kan se det ville give mening i jeres liv.
Jeg har lavet en plan på 12 måneder hvor jeg hver måned fokuserer på ét område. Nogle punkter vil tage en eftermiddag og andre områder kan være noget man gør  over en lidt længere periode.

Hvorfor

Men hvorfor gøre det her store arbejde? Hvad gavner det?
Jeg har altid været nem at distrahere, især hvis der fysisk var noget der var indenfor mit synsfelt eller stod i vejen hvis man kan sige det sådan. Jeg har altid undret mig over mennesker der kan arbejde ved et rodet skrivebord. Når jeg skal skrive en opgave for en kunde, så skal mit skrivebord være fuldstændig clean og fri fra rod og andet der kan tage mit fokus.
Andre eksempler er at:

Jeg kan godt lide at lægge mig til at sove i et ryddeligt soveværelse.
Jeg kan godt lide at lave mad i et ryddeligt køkken
Jeg kan godt lide at slappe af og se tv i en ryddelig stue
På ferier rydder jeg altid op på mit hotelværelse før jeg skal sove, og bliver sindsyg på Jan når hans åbne kuffert står på gulvet med tøjet væltende ud…

Ro på omgivelserne giver mig ro i hovedet

I de senere år har jeg haft en del rod i mit hoved, men noget der har hjulpet mig hver eneste gang der har været “overfladespænding” er at rydde op fysisk. Det kan være alt fra et køkkenskab, papirer og  toiletsager, eller også bare at slette en masse gamle e-mails. Det har en terapeutisk virkning for mig. Det giver mig en følelse af at skille mig af med unødvendige ting og energier, for at give plads til nye. Giver det mening?
Det er svært at skrive det her uden det kommer til at lyde alt for hippieagtigt, men det ER sådan jeg har det. Jeg laver ikke Marie Kondo tricket med at tage alle ting op og finde ud af mine følelser omkring lige netop hver enkelt ting. Jeg synes det ville virke fjollet at stå med en kagegaffel, og overveje hvordan jeg har det med den. Det er jo trods alt bare en gaffel. Jeg prøver bare at bruge min fornuft og overveje:

Hvornår har jeg sidst brugt den her
Hvornår eller om jeg skal bruge den igen
Er der nogen der ville få mere glæde af den end mig, eller skal den smides ud.

Og når jeg skiller mig af med en ting siger jeg ikke tak til “gaflen” ( igen en Marie Kondo ting) fordi den har tjent mig. Det giver mening for nogen og i hendes filosofi, men ikke for mig.

Siden jeg ( bevidst) startede denne her oprydning i mit liv har jeg set utallige videoer. Jeg har læst blogs og bøger om emnet, og kan konkludere at der er mange forskellige grunde til at folk rydder op. Nogen går hele vejen til minimalisme, bliver veganere, køber 100% bæredygtigt og ville aldrig nogensinde drømme om at bruge en tampon. Andre rydder og for at sælge og købe nyt. Men fælles for alle er at det giver noget til psyken især når man rydder op og ud.
Der er mange forskellige niveauer at rydde op på, og min opfordring til dig er at starte i det små. Hvis det gør en forskel i dit liv så fortsæt – lige indtil det ikke giver mening mere.


Nedenfor ser du nogle af mine personlige grunde til at rydde op:

Det giver mig mere plads – fysisk og psykisk
Jeg har fundet ud af hvad der er vigtigt for mig – Dette gælder både ting og relationer.
Jeg er blevet meget mere bevidst om min stil ( eller mangel på samme).
Det giver mig frihed. Jeg er ikke tvunget til at opholde mig samme sted pga. materialle ting.
Jeg har nemmere ved at slappe af.
Jeg får større overblik.
Det skærper mine sanser, især min kreativitet og koncentration.
Alting har en plads – og det gør det meget nemt at rydde op.
Jeg sparer penge fordi jeg altid ved præcis hvad jeg mangler og ikke køber 2 af den samme ( dette gælder mest husholdningen)

 

OPRYDNINGSGUIDES

Januar  –  klædeskabet

Februar – RELATIONS

Marts – BEAUTY

April – PAPERS

Maj – KITCHEN

Juni – ONLINE

Juli – KIDS ( ROOM ) You can keep the kids

August – ENTERTAINMENT

September – DECORATIONS

Oktober  – SENTIMENTALS

November – STORAGE

December – MIND

Hvis I har forslag til andre områder der skal ryddes op i, så smid dem min vej. Jeg tager jo udgangspunkt i mig selv og mit liv i en taglejlighed i København. November er f.eks. storage. Her mener jeg naturligvis alt lige fra kælderrum, pulterrum, garage og andet lagerplads. Februar er relationer og også her må det være op til os selv at vurdere om det er familie, venner eller måske endda kæresten der siges farvel til. Smid gerne en kommentar her eller på min Instagram.

 

 

 

Share:

4 Comments

 1. Line
  6. januar 2020 / 14:32

  Spændende! Glæder mig til at følge med.
  Ps. Storage er en fordel i sommermånederne hvor man kan tage kasser og indhold ud på græsplænen og kigge på og vaske af fx… 😘

  • Marianne
   Forfatter
   6. januar 2020 / 14:34

   Tak ! Det kan du have ret i. Jeg tænkte Storage der hvor man alligevel skulle ind og grave efter julepynt men du har en pointe. Jeg samler lige al feedback sammen og ser om der kan ændres på rækkefølgen.

 2. Tina
  7. januar 2020 / 16:04

  Er selv i fuld gang.
  For mig har det givet mere mening at tage 1 rum ad gangen, og derved blive færdig og kunne “lukke rummet af” bagefter, også mentalt.
  Men jeg bor også i et stort hus med mange rum 😁

  • Marianne
   Forfatter
   9. januar 2020 / 13:52

   Hej Tina
   ja det har jeg også gjort tidligere og det har givet så god mening. Jeg synes bare at for mit overblik har det været fint med “kategorier” på den her måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *